Zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach. „W czasach, gdy tak bardzo kusi bycie ekspertem od spraw ważnych, trudniej niż kiedykolwiek oddać głos naukowcom, badaczkom, uważnym obserwatorkom i świadkom. Marta Sapała nie tylko […] dzieli się prawem głosu, ale też pozwala zrozumieć, co naprawdę oznacza marnowanie żywności” – Marta Dymek, Jadłonomia Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
Książka o foodsharingu, freeganizmie, słynnym piekarzu z Legnicy, chlebodzielniach, Ozimku i tym podobnych sprawach. Napisana bardzo chaotycznie, niby głównym wątkiem jest marnowanie jedzenia, ale reportaże są nieuporządkowane i nie nawiązują do siebie nawzajem logicznie, co sprawia wrażenie, że książka została napisana słabo. A wcale tak nie jest, bowiem autorka wykonała potężną kwerendę i niewątpliwie włożyła dużo wysiłku w zgromadzenie danych.
To, że mamy problem z marnotrawieniem jedzenia, wiedziałam od dawna. Myślę, że do każdego z nas docierały historie o wielkich koszach koło dyskontów spożywczych pełnych jadalnego jeszcze jedzenia, ale trochę...Czytaj całą recenzję
Księgarnia
Typ
Poprzednia cena
Cena
Akcja
e-book
Brak danych
31,90 zł
Ewelina O.
2019-08-18
Ocena:
10 / 10
„Na marne” okazało się dla mnie tytułem obowiązkowym, z racji tego, że sama do tematu wyrzucania żywności podchodzę wręcz obsesyjnie. Żyję w duchu zasady, że nic w mojej lodówce się nie marnuje, jestem...Czytaj całą recenzję
Księgarnia
Typ
Poprzednia cena
Cena
Akcja
papier
Brak danych
24,69 zł
Marta P.
2019-08-05
Ocena:
10 / 10
Na świecie każdego roku marnujemy 1,3 miliarda ton żywności, jedną trzecią globalnej produkcji. W Polsce jest blisko 9 milionów ton. Nie są to twarde dane, a jedynie szacunki. Nie przyznajemy się do tego...Czytaj całą recenzję